Acerca del yen japonés (JPY)

By | 15/02/2016

La moneda oficial al Japó és el yen, el seu símbol és ¥, i el seu codi ISO és JPY. És emesa i administrada pel Banc del Japó (BoJ per les sigles en anglès).

El yen es compon de 100 unitats anomenades sen, o bé, per 1000 unitats anomenades rin (aquests van ser eliminats cap a 1953). Cal assenyalar que les fraccions del yen són obsoletes i no se solen utilitzar. El yen s’emet en monedes d’1, 5, 10, 50, 100 i 500 yens, així mateix s’emeten bitllets de 1.000, 2.000 yens (de poca circulació) ; i bitllets d’ús més comú: 5.000 i 10.000 yens.

El yen: moneda nipona

el yen

A causa de les grans numeracions que se solen utilitzar en l’economia japonesa, el yen es compta en múltiples de deu mil (10.000) anomenats en japonès com “man”. El yen es caracteritza per ser una moneda considerablement devaluada, això amb el propòsit de incrementar les exportacions de productes.

Això és molt important ja que l’economia japonesa destaca per les seves exportacions en tecnología.

Por ser la moneda d’una de les economies més fortes del món (fins al 2012 solia ser considerada la 2a potència econòmica) la seva moneda té gran pes en el mercat Forex i és considerada la 3ª més important (després del dòlar nord-americà i l’euro).

A principis de gener de 2013 la seva taxa de canvi és de 1 JPY = $ 0,01121 USD o 1USD = 89.1901 JPY.

Historia del yen

El yen va ser introduït al Japó cap a 1872, durant la dinastia Meiji, per tal de modernitzar l’economia del país, el qual començava a comerciar amb altres països del món d’una manera més oberta. Anteriorment la moneda que s’emprava era el Mon, el qual era usat entre els diferents feus del país.

La moneda japonesa va passar a devaluar després de la Segona Guerra Mundial com a part dels efectes de la crisi econòmica, a partir de 1949 Japó decideix fixar la seva taxa de canvi en relació del dòlar (com molts països ho van fer en el seu moment). En 1971, quan Estats Units abandona l’estàndard d’or, el yen es va tornar a devaluar dràsticament i es va deixar en una taxa de flotació lliure a partir de 1973.

Una moneda infravalorada

Yen - Forex

El yen ha estat considerat en repetides ocasions com una moneda infravalorada, i els constants canvis en el mercat que impulsen la seva revaloració provoquen seriosos problemes en l’economia nipona. L’últim de gran importància va ser a causa dels Acords de Plaça que van provocar que el valor del yen passés de 239 yens per dòlar (1985) a 128 yens per dòlar (1988) en tan sols 3 anys.

El preu ronda des dels 80 fins als yens per dòlar des de 1995, en gran mesura a causa de la intervenció del Banc del Japó en el mercat de divisas. En al 2002 Japó va adoptar una política de 0% d’interès per tal de descoratjar als inversors en el maneig del yen, però encara el 2013 n’hi ha que assenyalen que el yen continua sent una divisa infravalorada.

El yen al Forex

El yen (JPY) és la tercera Monea de major importància en el mercat Forex, s’estima que el 19% de les operacions que es realitzen cada dia estan relacionades amb el yen. Informació de finals del 2012 assenyala que el 4.1% de les reserves internacionals de tots els països es troben dipositades en yens, aquesta xifra s’ha mantingut en augment des del 2007.Pares importants respecte al yen

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *